Naša zgodba – pripoveduje Doris Wenz

Prvi Hausengel je bila poljska negovalka za mojega očeta, sedaj naše izkušnje in naše znanje prenašamo na družine, ki so v podobnem položaju kot smo bili mi in potrebujejo pomoč.

Med telefonskim pogovorom nam je bila zagotovljena gospa z dobrim znanjem nemškega jezika proti plačilu pristojbine za posredovanje v znesku 1.200,00 DM. Gospa naj bi zaslužila 1.000,00 DM mesečno. V upanju, da smo našli primerno pomoč, se je mož odpeljal v Berlin, ki je bil od nas oddaljen približno 500 km.

Iskanje zaupanje vredne negovalke/negovalca

 

V veliki hektiki je na parkirišču prišlo do »predaje« pristojbine za posredovanje in »prevzema« obljubljene gospe. Potem ko je posrednica prejela denar, je izginila in moj mož je ostal sam z gospo. Žal je hitro ugotovil, da je njeno znanje nemščine slabo, saj je zelo malo razumela in govorila. Na naše stroške se je gospa naslednji dan vrnila na Poljsko.

Naslednja ženska je na začetku veliko obljubljala, po nekaj tednih pa se je izkazalo, da je imela težave z alkoholom. Na ta način se je izjalovilo več poskusov, da bi s pomočjo telefonskih številk v časopisih našli primerne negovalce.

Kljub številnim zavrnitvam smo bili odločeni, da očeta ne bomo dali v dom za starejše. Moja želja je bila, da bi imel možnost, da bi svoja zadnja leta življenja preživel v znanem okolju, na katerega je bil navajen, torej v krogu svoje družine. Dnevni rituali, kot je na primer pomoč pri odhodu v posteljo, pri čemer sva mu pomagali z mamo, so mi pokazali kako lepo mu je bilo, da je bil negovan doma. Oba sta lahko mirno zaključila dan in odšla spat. Z veliko miru, potrpljenja in zaupnih besed sem lahko prestrašenega očeta včasih pomirila tudi ponoči. Šele ko smo prišli v stik s poljsko posrednico iz Nowogarda, se nam je končno nasmehnila sreča in dobili smo dobro poljsko negovalko.

Moj sin, ki je študiral pravo, mi je hitro pojasnil, da je popolnoma proti temu, da bi žensko zaposlili na črno.

Zato je začel iskati možnost, da bi jo v Nemčiji zaposlili zakonito. Ko je našel način in smo našo poljsko negovalko prijavili skladno s pravili, smo lahko uresničili ljubeznivo podporo za nego in oskrbo mojega očeta.

Nato so sledila povpraševanja drugih družin, ki so prav tako potrebovale podporo in so iskale ustrezne negovalke/negovalce. Pomagali smo jim in tako je nastalo podjetje Hausengel Betreuungsdienstleistungen GmbH.

Doris WenzDoris Wenz